Uiteraard leef je bij (wild)kamperen buiten, maar soms is het fijn om een leefruimte te hebben waar je kunt schuilen tegen de regen / wind of dat je uit de zon kunt zitten. Daarom bespreek ik in deze blog de verschillende opties, hierin komt o.a. aan bod: luifels, ondertenten en leeftenten. (Ik heb een nieuwe functie gevonden, dus ook de foto’s zijn links naar het product wat je op de afbeelding ziet. Hoe handig is dat?)

Luifels

Luifels zijn er in verschillende uitvoeringen qua maat, model, hoes of bekisting, zelfdragend of niet en of er optioneel wanden aan bevestigd kunnen worden.

  • Tarps (worden ook wel luifel plus genoemd)

Dit zijn luifels die je eenvoudig aan je daktent kunt klikken, je kunt dan kiezen of je de luifel met stokken wilt ondersteunen zodat het echt een luifel is of dat je hem naar de grond afspant zodat je een meer beschuttere hoek creëert. Deze zijn daktent-specifiek, en zijn kleine pakketjes die je los mee moet nemen of in de tent leggen (afhankelijk van de daktent en wat je er verder nog in laat liggen). Dit is het enige soort luifel die je van de auto af pakt, de volgende modellen blijft aan de zijkant hangen (natuurlijk kan deze wel buiten het seizoen gedemonteerd worden).

  • Vierkante of rechthoekige modellen

Het spreekt voor zich dat de doeken van deze modellen vierkant of rechthoekig zijn. Deze zijn er in verschillende breedte maar ook verschillende diepte maten. Na het openen van de hoes kun je het luifeldoek uitrollen, en het uiteinde moet worden ondersteund met luifelstokken die ofwel aan het eindframe vastzitten of die “los” in de hoes zitten (die prik je dan door het gaatje). Tot slot moet deze luifel worden afgespannen met scheerlijnen.

Deze modellen zijn verkrijgbaar met een softshell hoes of hardcase. En net als bij een (dak)tent zit er verschil in de dikte van het doek en kwaliteit van de luifel.

  • 180° modellen

Deze luifels kunnen uitgeklapt worden in het verlengde van de auto, waardoor je langs de auto een overdekking hebt. Hierin heb je bijvoorbeeld keuze of je een zelfdragend systeem wilt of met ondersteunende stokken en of je er nog wanden aan wilt hangen.

  • 270° modellen

Naast dat de luifel verlengd wordt naar achteren langs de zijkant (zoals dus de 180°) gaat de 270° luifel ook door langs de achterkant van de auto. Hierdoor creëer je een nog grotere leefruimte. Deze zijn beschikbaar van verschillende merken, en ieder merk heeft natuurlijk zijn eigen voor- en nadelen of opties. Denk hierbij ook aan de mogelijkheid voor het monteren aan bestuurders- of bijrijderskant of een rits in de luifel waardoor je toch via de achterkant je daktent in kunt als de luifel open staat.

Geslotener leefruimte creëren

Wil je niet alleen een afdak maar ook “muren” voor meer beschutting? Dan zijn er de volgende opties:

  • Wanden aan je luifel

Bij diverse luifels zijn er optionele wanden die je aan de luifel kunt bevestigen. Hierdoor kun je muren creëren, maar makkelijk laten afhangen van het weer of je ze op dat moment bevestigt en bijvoorbeeld kiezen om maar 1 of 2 wanden te bevestigen. Afhankelijk van de luifel heb je simpele wanden of wanden waarmee je een kamer kunt maken. Ook heb je (bij ARB) de optie om een muggenvrije kamer aan je luifel te hangen.

 

  • Ondertent

In de vorige blog heb ik het gehad over een type daktent; de klaptent. Diverse merken/modellen hebben bij deze categorie de optie om er een ondertent bij te nemen, deze zijn daktent-specifiek. Het enige waar je daarbij moet opletten is de hoogte die je hebt tussen grond en onderkant daktent. De meeste merken hebben voor de hogere auto’s verlengstukken die je aan je ondertent kunt bevestigen om de ondertent hoger te maken.

Losstaand van de auto kun je de Dometic Hub neerzetten om meer leefruimte te creëren. Deze is opblaasbaar en eenvoudig en snel neer te zetten. Er zijn diverse extra’s voor de HUB verkrijgbaar, waarmee je van een simpele overkapping d.m.v. wanden een complete of muggenvrije kamer kan maken. Ook zijn er mogelijkheden voor het uitbreiden met een “aanbouw” of door middel van de HUB Connector Strip meerdere HUB’s aan elkaar koppelen voor een extra grote leefruimte. Of de optie om met koppelstukken je autoVW bus aan de HUB te koppelen.

Privacyruimte

Tot slot zijn er ook mogelijkheden om een hokje te creëren voor douchen, omkleden of waar je een potti potti kunt zetten om meer privacy te hebben. Diverse merken bieden deze aan, en de verschillen zitten in o.a. dikte van de stof, lengte van de stof, wel of geen dakje, of het in een zak zit of in een kist, verlichting, grondzeil, te bevestigen aan het dakrek of in een aparte tas (en moet dan in elkaar gezet worden voor gebruik).

Zoals je ziet zijn er keuzes te over, en kun je kiezen in een variatie van basic tot aan super-de-luxe. Hou rekening met je auto en hoe je de leefruimtes moet bevestigen. Heb je hier vragen over, wil je dat we even met je meedenken of kan je iets niet vinden? We helpen je natuurlijk graag!

Geef een reactie