Wanneer je off-grid gaat wil je natuurlijk water bij je hebben, aangezien dit tot de eerste levensbehoeften van de mens behoort. Hoeveel is afhankelijk wat je ermee wilt doen (beperk je het gebruik tot alleen drinken of wil je ook kunnen douchen), met hoeveel personen en hoeveel dagen je off-grid wilt gaan. Extra brandstof meenemen is in sommige gebieden noodzakelijk om naar het volgende tankstation te komen, maar kan ook worden gebruikt voor een kachel of kookstel. Maar hoe neem je deze vloeistoffen mee?

We kunnen natuurlijk net als in de lagere loonlanden de brandstof meenemen in lossen flessen, maar echt brandveilig is dit niet. Als je ook water bij je hebt kun je het wel proberen te blussen… Ik heb in mijn BHV-cursus wel anders geleerd, maar proberen kun je het altijd.

Verstandigere opties zijn:

De gewone stalen jerrycan

Dit is een albekende methode om brandstof of water mee te nemen, en nog altijd goed werkend. Ze zijn beschikbaar in 5, 10 of 20 liter en er zijn tal van opties om de jerrycan in, op of aan de auto vast te maken. Zoals bijvoorbeeld: op je dakrek (enkel of dubbel / horizontaal of verticaal), met een swing-away aan je bumper of door middel van een houder. Let erop dat je je een jerrycan nooit plat liggend vervoert, daar zijn ze niet voor gemaakt en gaan ze dus lekken. En vergeet je schenktuit niet!

Jerrycan 10Liter rood

Overland Fuel

Dit merk heeft jerrycans gemaakt van een bepaald soort plastic die geschikt is om drinkwater of brandstof in te vervoeren (let op, het zijn verschillende versies enkel geschikt voor brandstof of alleen voor drinkwater). Ze wijken qua looks en afmetingen af van de standaard jerrycans, wat in de meeste gevallen beter is. Door het gebruik van kunststof is het ledige gewicht van de jerrycan al een stuk minder. En ze zijn ook liggend te vervoeren! In de dop zit standaard al een schenktuit, waardoor je deze altijd bij je hebt en dit niet apart hoeft aan te schaffen. Ook hebben ze gedacht aan montage producten, hierin heb je nog keuze:

  • 1 of 2 jerrycans
  • enkele beveiliging of dubbel (minder beweging mogelijk)
  • met of zonder slotje
  • langere pin

Grotere tanks

Afhankelijk van de auto en de ruimte die je hebt zijn er ook mogelijkheden voor het plaatsen van een water- of (extra) brandstoftank in of onder je auto. Front Runner heeft bijvoorbeeld naast de traditionele stalen jerrycans diverse opties voor watertanks, voor brandstof kun je denken aan F4x4 of LRA Fueltanks.

Jug

Ook Dometic heeft een jerrycan voor wateropslag van 11 liter van een soort kunststof. Het leuke hiervan is dat ze ook een kraantje hebben die hier perfect op past: Hydration Water Faucet, waardoor je net als thuis gewoon je handen of pannetje onder de kraan kunt houden en je niet de zware jerrycan steeds hoeft op te tillen. Leuk weetje over het kraantje: Hij kan evt. ook op andere tanks aangesloten worden met wat handigheid.

(de jug staat onder de tafel, het kraantje in dit geval op de tafel. Het kraantje is d.m.v. van een magnetisch plaatje overal neer te zetten).

Yakima Roadshower

De Roadshower is een tank in een lange buis-vorm, die je eenvoudig op of aan je dakrek of dakdragers kunt monteren. Hij is met opzet zwart gemaakt, zodat het water wat erin zit opwarmt en je dus aangenamer water hebt om jezelf mee af te spoelen (er zit ook een thermometer op om de temperatuur in de gaten te houden). Standaard zit er ook een slang aan met een handspuit, ook is er een flexibele slang met douchekop te verkrijgen. Het op druk zetten van het water doe je met een handpomp of met je compressor.

P.s. voor de heren: de mooie dame is niet inbegrepen.

Lifesaver

Wil je er altijd zeker van zijn dat je drinkwater bij je hebt? Ga dan voor de producten van Lifesaver. Hiermee kun je elk soort water (m.u.v. nucleair) filteren tot drinkwater, zelfs je eigen urine. Het verwijdert 99,999% van de virussen, 99,9999% van de bacteriën en 99,99% van de cysten. Het is veelal enkel een kwestie van je mindset omzetten. Naast de waterfilters bevatten de producten van Lifesaver ook vervangbare active carbon discs, deze vermindert chemicaliën en zware metalen zoals chloor, lood, nikkel en cadmium. En verbetert smaak en geur.

De werking is heel simpel: vullen, pompen en drinken.

Je kunt kiezen voor:

  • 20 liter jerrycan. Hiermee heb je altijd 18 liter drinkwater op voorraad, maar kun je (afhankelijk van de jerrycan) hervullen tot 10.000 of 20.000 liter water. Dan is het een kwestie van je filters vervangen en dan kun je weer opnieuw 10.000 tot 20.000 liter water filteren, en ga zo maar door. Hierop is ook een douchekop op te bevestigen.
  • de cube van 5 liter. Dit is een handzamer modelletje, je kunt deze hervullen tot 5.000 liter water. En net als de jerrycan kun je na het vervangen van je filters opnieuw beginnen te tellen.
  • of de wayfarer (enkel een filtersysteem, zodat je water vanuit bijvoorbeeld een sloot kunt filteren en opslaan in een gewone jerrycan), deze kan tot 5.000 liter water filteren voor de filters weer vervangen moeten worden.

P.s. voor de dames: ook deze mooie man is niet inbegrepen. Jammer hè?

Zo, ik heb dorst gekregen en ga een lekker bakkie thee zetten. Ik zie jullie volgende week!

Geef een reactie