Nu we de eerste levensbehoefte hebben getackeld vinden we het over het algemeen ook wel lekker om iets te kunnen eten op vakantie. Toch ook meestal niet geheel onbelangrijk in het leven. Uiteraard zijn er ook manieren om te reizen zonder koelkast of vriezer. Je zou natuurlijk veel eten in blik of potten mee kunnen nemen of als je gewicht wilt besparen van die dure zakjes met gevriesdroogd eten waar je alleen kokend water bij hoeft te doen. Of je kunt ook gewoon elke dag een stop bij een supermarkt inplannen. Maar veel mensen vinden het toch fijn om genoeg eten en drinken (anders dan water wat ik in het vorige blog heb beschreven) bij zich te hebben om in ieder geval een paar dagen off-grid te kunnen. Maar ja zoveel keuzes in koelkasten, wat zijn nou de verschillen en waar let je nou op bij aanschaf van een nieuwe koelkast? En hoe zet je zo’n ding nou vast in je auto? Raad eens…. Daar gaat deze blog over 😉

 

Coolbox of koelkast?

Een (passieve) coolbox zal je eten niet koud maken, enkel proberen om het zo lang mogelijk op temperatuur te houden d.m.v. isolatiemateriaal met moeilijke woorden. Je zult dus al koud eten in de box moeten stoppen en afhankelijk hoeveel dagen je het wilt bewaren kun je ervoor kiezen om er een koelelementen of ijsblokjes in te doen. Het grote voordeel van een coolbox is dan ook dat hij geen stroom nodig heeft. Vaak zijn ze (relatief) draagbaar en kun je hem dus ook meenemen op een dagje strand om daar een lekker koud biertje te drinken.

Een koelkast noemen we het als hij je voedsel of drinken kunt laten afkoelen tot een gewenste temperatuur. Voordeel hiervan is natuurlijk dat je langer off-grid kunt zonder een supermarkt te hoeven bezoeken en je niet hoeft te “beknibbelen” op je eetgewoontes. Maar hierin zijn ook weer verschillende soorten technologie die worden gebruikt, met hoe dat precies werkt ga ik je niet vervelen. Maar dit zijn de eigenschappen (met de hulp van de Dometic brochure, dus voornamelijk geldend voor hun eigen koelkasten):

 

 

 

Absorptie: 

  • kan op gas, op 12V DC of 230V AC.
  • absoluut geruisloos
  • koelprestatie is afhankelijk van de omgevingstemperatuur: tot max. 30°C onder de omgevingstemperatuur

Thermo-elektrisch: 

  • kan op 12V, 24V of 230V
  • werkt ook als hij scheef staat
  • licht en betaalbaar
  • continu ventilatorgeluid
  • koelprestatie is afhankelijk van de omgevingstemperatuur: tot max. 20-27°C onder de omgevingstemperatuur

Compressor: 

  • koelprestatie is onafhankelijk van de omgevingstemperatuur: instelbaar tussen +20°C tot -22°C
  • kan op 12V, 24V, 100-240V
  • laag stroomverbruik
  • geschikt voor zonne-energie
  • af en toe een zacht geluid tijdens de werking van de compressor en ventilator
  • accubeveiliging
  • verkrijgbaar in DZ (dual-zone); 2 aparte zones met verschillende temperaturen die naar wens zijn in te stellen

Heel eerlijk; de meeste mensen die offroad rijden kiezen voor de compressorkoelkast vanwege de combinatie laag stroomverbruik, koelprestaties en accubeveiliging.

Afmetingen, gewichten en draaikant deksel:

Naast je keuze voor technologie is het volgende argument om voor een bepaalde koelkast te gaan de afmeting en het gewicht van de koelkast. Wat kun je kwijt op jouw ideale koelkast-plek en net als iedereen moeten we toch wel op het gewicht letten van je complete auto (incl. vakantielading om niet boven je maximale voertuiggewicht uit te komen). Ook is het handig als je rekening houdt met naar welke kant de deksel opendraait en kijk ook waar de ventilatiegaten in de koelkast zitten, uiteraard moeten die vrij blijven.

En wist je dat er ook koelkasten zijn die perfect geschikt zijn om als middenconsole tussen de voorstoelen te staan? Dan kun je tijdens het rijden bij je koude colaatje!

Merk:

Wij hebben koelkasten van 3 verschillende merken: Dometic, Engel en ARB. Kort gezegd is de Dometic een fantastische koelkast voor mensen die op vakantie gaan en niet veel meer doen dan greenlanen (graffel- en/of zandpaadjes). Ga je zwaarder offroad, dan zou mijn advies zijn om voor 1 van de andere merken te kiezen. Deze zijn speciaal ontworpen voor robuust gebruik en kunnen dus tegen een stootje.

Opties:

Evt. opties die je in je vergelijk nog mee kunt nemen zijn:

  • App, sommige koelkasten kun je koppelen met een app om vanuit je luie stoel alles te kunnen controleren en bedienen.
  • Dual-zone of Single-zone; wil je 1 of 2 verschillende temperatuurzones? (vriezen en koelen bijvoorbeeld)
  • Een plug onderin de koelkast om overtollig water makkelijk kwijt te kunnen
  • Mogelijkheid tot het bij kopen van een hoes voor om de koelkast, waarmee je de isolatie vergroot en kans op krassen/deukjes verkleint

Advies:

Gebruik een huishoudaccu bij gebruik van een koelkast. Je wilt natuurlijk ten alle tijden van je kampeerplek weg kunnen komen en dat wordt zo lastig als je startaccu leeg is. (Tip: neem een ARB jumpstarter mee)

 

Bevestiging & sledes

Voor bevestiging van de koelkast in je auto kun je uiteraard gewoon simpel werken met simpele spanbandjes, maar je zou ook kunnen denken aan de (net even makkelijker dan spanbanden) stratchits van Front Runner. Of de koelkastspecifieke montageproducten die ARB bijv. biedt.

Koelkastslede:

Maar gemak dient de mens, en hoe makkelijk zou het zijn als de koelkast buiten de auto komt, zodat je voorkomt dat je je hoofd stoot als je in de koelkast wilt kijken? Èn je kunt dan een hogere koelkast kwijt, omdat hij dan pas open gaat als hij buiten de auto is. Dit kun je doen met een koelkastslede.

Koelkastslede met verlagingsmogelijkheid:

En dan zijn er ook nog koelkast sledes die daarna ook nog naar beneden kunnen d.m.v. handmatige of elektrische bediening van ClearView (in verschillende maten verkrijgbaar), want veelal zijn onze auto toch aardig hoog en willen we vaak ook nog een opberglade onder de koelkast. En ondanks dat ik niet de kortste ben (ik ben 1m73) is het voor mij praktisch onmogelijk om zonder opstapje in de koelkast te kijken waar het biertje voor Pascal staat, zonder dat de koelkast naar beneden is. Tja en dan moet hij zelf lopen 😉

Plankje aan koelkastslede:

Een andere optie die sommige koelkastsledes hebben is een uitschuifbare plank of de optie om er een plank aan te hangen.

Combinatie van koelkastslede met een slede voor Cub pack boxen:

Ook ideaal van Front Runner is deze combinatiekast met daarin (links) 2 sledes voor in totaal 4 cub pack kisten en (rechts) een slede voor de koelkast. Let op, de cub pack kisten moeten afzonderlijk besteld worden.

FRONT RUNNER - 4 CUB BOX DRAWER & FRIDGE SLIDE COMBO

Handige tip bij koelkastslede:

Gebruik een cable protector of ARB cable guide om ervoor te zorgen dat het stroomkabeltje van je koelkast niet tussen de slede komt te zitten. En om ervoor te zorgen dat je ruimte naast je koelkast(slede) goed kunt benutten, zou je ook nog een fridge cage kunnen nemen (afhankelijk van je slede). Doordat de ruimte tussen koelkast en cage, heeft de koelkast voldoende ventilatie. En door de openingen in de cage kun je er ook nog wat aanhangen.

 

Ik ben ondertussen wel uitverteld over koelkasten, en ga maar eens een lekker koud drankje uit de koelkast pakken. Tot volgende week!

Geef een reactie